[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index]

[DFRI-listan] Twitter i Turkiet tar bort regimkritikHej Listan,

Wanted to share this piece with all of you; and the author of the piece is on CC list for further questions:
MvH,

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=6222807

Twitter samarbetar med turkiska regeringen, och stänger på begäran av regeringskritiska twitterkonton som sprider material som bryter mot turkisk lagstiftning. Senast efter självmordsdådet i Suruç har mer än 20 konton stängts av. Det berättar en visselblåsare i Turket till frilansjournalisten Tomas Thorén i Istanbul.


Jag träffar Ayse på ett larmigt café i Istanbul. Hon jobbar med IT-frågor, och genom sitt arbete har hon haft kontakt med Twitters underleverantör i Istanbul, som sköter reklamkampanjer och marknadsföring för Twitters räkning i Turkiet.

Eftersom hon ska berätta känsliga uppgifter om Twitter i Turkiet har vi valt att förvränga hennes röst i inslaget, och byta ut hennes namn.

- Twitter i Turkiet fungerar inte som i andra länder, säger Ayse och berättar om alla turer kring Twitter sedan Erdogan, nuvaranda president, lovade att rycka upp Twitter med rötterna förra året.

Kort därefter, den 20:e mars ifjol, blockerades Twitter i en vecka fram till att Turkiets författningnsdomstol hävde blockeringen.

Ayse berättar att efter blockeringen förra året inleddes samtal mellan turkiska regeringsrepresentanter och medarbetare vid Twitters huvudkontor i San Fransisco och Europakontoret i Dublin.

Ayse hade inte själv insyn i samtalen men säger att hon ändå är säker på vad de handlade om: ett samförstånd om att Twitter i fortsättningen gick med på att censurera kritiskt material på begäran av Turkies regering.

- Twitter stänger ned konton och censurerar material som kan dömas för till exempel spridning av terrorpropaganda i Turkiet.

Gürkan Öztüran, IT-aktivist och medlem I Piratpartiet både i Turkiet och Sverige menar att den turkiska regeringens ansträngningar för att stoppa spridningen av illegalt material på nätet är ytterst godtyckliga.

- Twitteranvändare som till exempel uppmanar till en massaker eller till att bränna ner en tidningsredaktion, men som inte är kritiska mot regeringen, blir inte blockerade, säger Gürkan Öztüran.

Censuren av twitterkonton har skett framförallt i samband med attacker som det blodiga gisslandramat i april då en turkisk åklagare dödades, och efter den senaste självmordsattacken i Suruç som krävde 32 människors liv.

Gürkan Öztüran säger att det är relativt enkelt att ta sig runt censuren genom att använda sig av en såkallad VPN-service, men han är ändå besviken över att Twitter vikt sig för Turkiets påtryckningar.

- Twitter drivs naturligtvis av ett vinstinresse och försöker hitta lösningar för att kunna fortsätta bedriva sin verksamhet, säger Gürkan.

Ayse, som i sitt job varit i kontakt med twitter i Turkiet, säger att hon förstår att twitters 3,5 miljoner aktiva användare i landet är besvikna på företaget men säger samtidigt att det är nödvändigt att samtal med regeringen.

- Att förhandla med den turkiska regeringen är en strategi från Twitter, inte bara för att ta del av en växande marknad, utan också för att undvika en situation som Iran eller Kina där informationsspridning via twitter begränsats mycket hårdare, säger Ayse.

Kulturnytt söker Twitter för en kommentar.